YANG-STIJL

Yang-stijl is de meest gangbare TC-stijl waarin les wordt gegeven. Mijn eerste kennismaking met TC was dan ook deze stijl. De nadruk ligt tegenwoordig steeds meer op de gezondheidsaspecten en het sportieve karakter. Ik heb zelf geen vechtsport achtergrond en ik benader Tai Chi dan ook meer als een Chinese gezondheidsbeweging. Één van mijn docenten zei ooit tegen mij dat Tai Chi geen dans is. Ik moet nog steeds glimlachen als ik er aan terugdenk. Doordat ik de vorm ging lopen als een dans kwam ik meer in de ontspanning en in een flow waardoor ik vloeiender de vorm ging lopen. We willen graag bereiken dat we bewegen als een snoer parels, langzaam en zonder onderbreking. Hoe ontspannender je bent hoe sierlijker de bewegingen zijn. Je qi gaat stromen. Als je begint met TC dan volg je de docent. Doe 75% je best dat is meer dan voldoende. Zo voorkom je dat je de bewegingen te groot maakt en uit balans raakt. Men vergeet al snel dat de bewegingen rond zijn, de schouders laag en dat men goed gegrond moet blijven. We zitten al in ons hoofd met het nadoen van de bewegingen. Als je de bewegingen kleiner maakt dan kun je op tijd met de volgende beweging beginnen. Zo heb je het gevoel dat je er niet achteraan rent. Dit maakt het allemaal een stuk rustiger en dan kun je je beter ontspannen.

Yang-stijl 43 vorm deel 2

Yang-stijl 43 vorm deel 1

Yang-stijl 43 vorm deel 1

laatste gedeelte deel 1

Yang-stijl 8 vorm

8 vorm vooraanzicht

Nieuwe 8 vorm

Yang-stijl 43 vorm deel 3

SUN-STIJL

De Sun-stijl is geschikt voor mensen met spierklachten. Kleine passen, de rug recht, minder scharnierende bewegingen met de handen en armen, De bewegingen zijn ook kleiner en minder diep. In de Sun-stijl zitten qi-qong bewegingen die effectief zijn voor ontspanning en genezing. Pijn is vastzittende qi, door TC te lopen stimuleren we onze qi om weer te laten stromen. Door de qi met kalmte en zachtheid naar die pijn te sturen brengen we deze vastzittende qi weer in beweging. Het principe hierachter is dat je hard niet met hardheid kunt bestrijden. Water(zacht) slijt een rots(hard) uit. De rots wordt steeds kleiner en zal uiteindelijk verdwijnen. Het duurt even(geduld) maar het gebeurt. Een rots kan het water nooit breken, water gaat er omheen en komt weer te samen. Ook als je op je tong(zacht) bijt dan zal je tong weer genezen. Bijt je te hard op je tanden(hard op hard) dan zal er wat breken en dat geneest niet meer. Bewegen is gezond daar is iedereen wel van overtuigd. Voor de één kan het niet snel genoeg gaan en voelt zich daar goed bij. Niet iedereen kan of mag dat. Als je b.v. reuma heb dan is bewegen pijnlijk en toch is bewegen juist weer goed wanneer je de bewegingen langzaam en ontspannen uitvoert: Sun-stijl Tai Chi kan je hier mee helpen. Zachtheid(ontspannen) bestrijd hardheid(pijn). Uit onderzoek is gebleken dat met het beoefenen van TC: je botdichtheid en je beweeglijkheid toeneemt en je balans wordt verbeterd. Dit draagt allemaal bij, zeker als je ouder wordt, om goed op je benen te kunnen blijven staan.

Sun-stijl 24 vorm deel 1

Sun-stijl 24 vorm deel 2

NAN-STIJL

Nan Tai Ji Quan is de officiële naam  gebaseerd op de Wushu stijl. Zoals alle Tai Chi Quan stijlen is deze gebaseerd op de altijd geldende Tai Chi principes: aandacht, lichaam, levensenergie, innerlijke kracht en geest. Nan Tai Ji stijl is uiterlijk meer herkenbaar als een vechtsport zoals grotere passen en veel handgreep technieken. Zoals met alle TC stijlen, je doet wat je kan, niks forceren. Niemand heeft er wat aan als je een blessure oploopt omdat je zonodig een diepe grote stap wilt zetten. Het is mooi als je het leuk vind om veel vormen te kunnen lopen, maar noodzakelijk is het niet om gezond van lichaam en geest te worden en te blijven. Een nieuwe vorm leren is natuurlijk leuk en ook goed voor onze hersenen. De TC vorm moet niet alleen het doel zijn om te leren, het pad er naar toe is net zo belangrijk. Hoe bewandel je dit pad? Doe je b.v. langer over een TC beweging om die te leren dan heb je meer tijd om die te doorgronden. Heb je de TC vorm éénmaal in het hoofd dan begint de reis van de verdieping. Blijf voelen en ontspannen, kijken en ontdekken, begrijpen en ontwikkelen. Dat is de verdieping.

Nan Tai Ji vooraanzicht

Nan Tai Ji achteraanzicht