TAI CHI

Ik wil hier mijn ervaringen delen met jullie die ik heb ondervonden met het beoefenen van Tai Chi / Qi Gong. TC genoemd hierna.

 • Ik heb een betere lichaamshouding gekregen. Mijn rugpijn is hierdoor aanzienlijk verminderd.
 • Ik heb ook geen platvoeten meer. Dat kan ik o.a. zien aan het slijten van mijn schoenzolen. Mijn schoenzolen slijten ook minder hard.
 • Mijn conditie is erop vooruitgegaan. Ik kan langer doorwerken omdat ik mijn energie beter verdeel.
 • Mijn ademhaling is verbeterd. De ademhaling is veel gelijkmatiger geworden en rustiger. Het hoog vast houden van mijn adem in de borst gebeurd bijna niet meer.
 • Ik kan dingen beter overzien. Dat heeft o.a. te maken dat ik een stap terug kan zetten. De kalmte bewaren. Doordat we de oefeningen heel langzaam bewegen en dat zeer bewust en consequent doen komt er een toestand van rust van zowel lichaam als geest.
 • Ik kan veel beter de hoofd- en bijzaken scheiden. De focus is verbeterd naar verloop van tijd. Als je een TC vorm loopt dan concentreer je op die vorm. Dan ben je met je aandacht bij de beweging die je op dat moment uitvoert. Hoe langzamer je de beweging uitvoert des te beter kun je je concentratie behouden.
 • Ik ben sterker geworden in mijn benen en armen. De spieren worden niet groter maar blijven soepeler. De pezen (aanhechting van de spieren en botten) worden sterker. Als de spieren soepel blijven dan is het herstel sneller. Dat is zeer belangrijk naarmate we ouder worden.
 • Mijn balans is verbeterd. Ik ervaar eerder wanneer ik in disbalans ben. Ik kan daar dan tijdig op inspelen. Hier zijn de woorden focus en concentratie ook weer belangrijk.
 • Mijn handen zijn warmer geworden. Hoe meer je ontspant hoe beter je bloed en je qi (energie) gaat stromen. Je moet wel goed het onderscheid weten tussen ontspannen en slap.
 • Mijn algehele gezondheid is beter geworden. De TC oefeningen heeft een goede invloed op je gezondheid. Toen Margreet en ik samen begonnen aan TC zijn we ook meditatielessen gaan volgen. Hierna volgde automatisch een andere levensstijl. Daar hebben we een aantal jaren over gedaan en we zijn daar nog steeds mee bezig net als het beoefenen van TC. Alles in één keer omgooien werkte voor ons niet. Neem de tijd net als het leren van een Tai Chi vorm. Geduld is een schone zaak.
 • Ik ben rustiger geworden. Hier boven heb ik al een aantal punten aangehaald die hier mee te maken hebben: ademhaling, balans, geduld, ontspanning, concentratie, een stap terugzetten.
 • Ik kan beter ergens op gefocust blijven. Al je aandacht geconcentreerd houden op dat waar je mee bezig bent. Als ik in de tuin bezig ben dan denk ik niet na over de boodschappen die nog gehaald moeten worden. Ergens anders over denken lijdt alleen maar af waar je mee bezig bent. Natuurlijk moet je de boodschappen niet vergeten…………
WU CHI

Alle Tai Chi vormen beginnen vanuit de Wu Chi houding. Als men van hier uit begint te bewegen heb je Yin Yang. De bewegingen achter elkaar is Tai Chi. Zodoende is Tai Chi de moeder van Yin Yang. De cirkel is het Wu Chi symbool.

De aandachtspunten van de Wu Chi houding.

 • Gewicht gelijk verdeeld over beide voeten.
 • Knieën van het slot.
 • Bekken gekanteld. Stuitje naar voren.
 • Aandacht en energie concentreren in de buik.
 • Vingers van elkaar en handen rond.
 • Ruimte onder de oksels.
 • Schouders laag en naar voren afgerond.
 • De kin iets ingetrokken.
 • De kruin omhoog gericht.

Probeer te staan als een beer, maak je zelf groot en rond. Je kunt ook staan als een revolverheld die op het punt staat zijn revolver te trekken. Goed geworteld staan en zeer alert zijn (focus) en weten wanneer je tegenstander toe slaat en daar dan gelijk op reageren.

TAO

De Tao is de manier van leven, in harmonie met de natuur en het heelal. De beweging van de Tao is een onophoudelijke stroom van yin en yang en omgekeerd. Het beoefenen van Tai Chi helpt ons om dit te ervaren. We ontwikkelen lichaam, geest en energie. Als we stoppen met TC oefeningen dan gaat de Tao door, zo passen we TC toe in ons dagelijks leven. Aandachtspunten zijn: beweeg als één geheel, aandacht in je lichaam en eenheid met de natuur.

INSPIRERENDE BOEKEN

De innerlijke structuur van Tai Chi,     van Mantak Chia en Juan Li

Tai Chi Chi Kung,                                       van Master Lam Kam Chuen

Tao Te Ching,                                              van Lao Tzu

De Chi revolutie,                                        van Bruce Frantzis

Als je Tai Chi boeken lees, probeer niet alles in één keer te lezen en te begrijpen. Neem de tijd net als het oefenen van TC. Als je begint dan is het zaadje gezaaid en dan begint het proces volgens een natuurlijke manier. Als je forceert dan creëer je spanning en we willen juist ontspannen.

Alle Tai Chi filmpjes die op deze website staan zijn bedoeld als ondersteuning van de lessen. Het is mooi als je tijdens het oefenen thuis mee kan lopen of even kijkt hoe het ook weer zat. Bij een aantal filmpjes heb ik bewust de snelheid wat opgevoerd. Hou tijdens het lopen van de vorm altijd de TC principe in acht.

© 2017 AVALON | Natuurlijk Genieten