QI GONG

Qi Gong is de basis voor Tai Chi. Qi Gong zijn Chinese gezondheidsoefeningen.

Er zijn genoeg boeken geschreven over de oorsprong en geschiedenis van Qi Gong. Er zijn heel veel Chinezen en net zoveel Qi Gong oefeningen. Belangrijk bij alle oefeningen zijn : ‘lichaamsbeweging’ , ‘ademhaling’ , ‘concentratie’. Je bent al bezig met Qi Gong als je na gedane arbeid even rust en de ogen sluit, het denken tot rust brengt, spanningen verlicht en vermoeidheid ophef. De meeste mensen gunnen zich of krijgen geen rust na lichamelijke en/of geestelijke inspanningen, ze gaan alsmaar door. De balans is weg tussen bewegen en rust. Je leest gelukkig ook steeds vaker dat het middagdutje heilzaam is. Gun je zelf die rust, het is geen verloren tijd.

Qi Gong :  qi betekent levensenergie en gong wordt vertaald naar oefening. Eenvoudig gezegd : oefeningen voor je levensenergie. Dat hiermee niet alles is gezegd is wel duidelijk. We krijgen allemaal bij onze geboorte een bepaalde hoeveelheid qi mee die we verbruiken met het in leven zijn. We vullen die voorraad aan door te ademen en te eten (dat lijkt gemakkelijk maar gezond eten en leven is ook nog een hele kunst). De qi moet ook goed door ons lichaam getransporteerd worden naar de gewenste onderdelen (organen). Concentratie is een belangrijke vereiste hiervoor. Onze energie vullen we ook aan met aarde en hemel energie via de voeten  en handen en de kruin. Met enige oefening kan men ook energie van het universum met het hele lichaam opnemen, visualisatie (concentratie) speelt een belangrijk rol hierin. Met het beoefenen van qigong maken we ook qi aan en nemen die op in ons lichaam, zo vullen we onze voorraad weer aan.

Ontspannen, ontdekken en ontwikkelen van lichaam en geest. De drie o’s. Ontspannen de oefeningen doen is een kunst, dat is best wel moeilijk voor heel veel mensen. De schouders laag houden en de ruggengraat strekken vanuit je stuitje dan ben je al een eind op weg. Merk het verschil op tussen ontspannen zijn en slap zijn. Als je ontspannen bent dan kun je je lichaam ontdekken. En daarna kun je je lichaam ontwikkelen en de basis principe van Tai Chi toepassen in de beweging. Je geest ontspannen is simpel gezegd niets anders dan uit je hoofd gaan en naar je buik gaan. Je ontdek dan ook dat je geest constant bezig is met denken. Langzaam aan laat je al het denken los. Je blijft alert, waakzaam en helder, neem waar en laat weer los (je hoeft niet altijd wat met het denken te doen), zo ontwikkel je de geest.

YIN YANG

De yin yang oefeningen behoren tot de qigong bewegingen. Alles wat we links doen wordt ook rechts uitgevoerd. Deze bewegingen zijn langzaam, gelijkmatig, zonder onderbrekingen als een snoer parels. Beginners leren de bewegingen gesegmenteerd, naar verloop van tijd gaan de bewegingen in elkaar overlopen maar zijn nog steeds afzonderlijk te onderscheiden. Elke beweging wordt volledig uitgevoerd. Men let vooral op synchronisatie van armen, benen en de beweging van het hele lichaam naar voren en weer terug. Speel met de energie van geven en nemen, opnemen en loslaten. In het begin als je handen boven je hoofd samen komen dan leg je je handen losjes tegen elkaar, de duimknokkels leg je tegen je hoofd op je bovenste dantien(tussen de wenkbrauwen). Daarna zakken je handen naar je middelste dantien(je thymus wordt geactiveerd, goed voor het immuunsysteem). Dan vorm je met je handen een driehoekje(duim en wijsvingers tegen elkaar) met een cirkelboog naar beneden wijzen je handen naar je onderste dantien(net onder de navel).

WINDROOS

Basispas lopen in een cirkel. Eerst naar het noorden dan naar het zuiden en vervolgens naar het oosten en dan naar het westen en terug naar het noorden. Naar het noorden is recht voor uit. Van het noorden naar het zuiden is 180 graden. Naar het oosten is 270 graden en dan naar het westen is weer 180 graden. En naar het noorden is 90 graden. Tijdens het lopen blijf je laag, dit wil zeggen dat je niet omhoog komt, je knieën blijven van het slot. Dit voorkomt dat je energie verliest tijdens het lopen. De hele beweging komt vanuit je dantien, je bovenlichaam gaat mee in de beweging vanuit je heupen. Voel het verschil tussen een vol en een leeg been. Het volle been is het been waar je gewicht in “zit”,  dus het been waar je op staat. Het lege been is het been dat ontspannen meegaat in de beweging vanuit je dantien. De liesspieren en onderrugspieren zijn ontspannen. De voet van het lege been draait op de hak, laat het draaien als vanzelf gaan. Tijdens het “zitten” in je volle been wijzen je neus, hart, navel, knie en tenen in dezelfde richting. Deze manier van lopen pas je ook toe tijdens het Tai Chi lopen.

GRIJP DE MUS BIJ DE STAART

Dit is een fragment uit een Tai Chi vorm, die uitstekend als vrijstaande beweging uitgevoerd kan worden. Links en rechts wisselen elkaar af zodat je deze beweging eindeloos kunt herhalen. Er zitten verschillende technieken in de beweging: afweer, duwen, wegdraaien, trekken, zinken, drukken, aanval en stap naar voren. Probeer zo ontspannen mogelijk te lopen, blijf zo laag mogelijk. Maak de bewegingen langzaam, rond, gelijkmatig en zonder onderbreking als een snoer parels. Na verloop van tijd vloeien de bewegingen in elkaar over. Ook hier geldt dat alle bewegingen vanuit je dantien komen. Onderscheidt vol en leeg, Yin en Yang. Elke keer als je naar voren beweegt dan adem je uit, inademen gaat vanzelf. De ademhaling niet forceren. Het is de bedoeling dat jouw ademhaling zich aanpast aan de langzame beweging, niet andersom. Op het moment van terugzinken dan blijft je rug recht omhoog gericht. Dus niet achterover hellen. Veel plezier.

_________________________________________________________________________________________________________________________

ENERGIE OPNEMEN

________________________________________________________________________________________________________________________________

UITGANGSPOSITIE

De uitgangspositie is de Wu Shi stand. Er wordt aarde-energie opgenomen via je voetzolen en je handpalmen. Tevens wordt er energie uit het universum opgenomen via je kruin. Vandaar dat je kruin goed naar boven gericht moet zijn. Als je vanuit je kruin een touwtje visualiseert waaraan getrokken wordt, dan kun je via dit koord deze energie (ook wel hemelse energie genoemd) opnemen. De energie die naar binnen stroomt is helend, verzachtend en verwarmend. Laat de energie langzaam naar binnenstromen. De energie kan via je botten, bloed en spieren stromen. Het stroomt eigenlijk overal in en door je lichaam. Volg de energie en neem waar wat je voelt. Je scant als het ware je lichaam. Verzamel deze beide energieën in je dantien. Je dantien is een punt net onder je navel en iets in je lichaam. Je kunt daar een energiebal visualiseren die volstroomt met beide energieën en die zich vermengen. Zo hou je je eigen energie op peil. Deze levensenergie (Qi) kun je naar plekken sturen in je lichaam die vervelend aanvoelen of naar een plek die wat meer aandacht nodig heeft.

DE BEWEGING VAN DE ARMEN

Je handen gaan als eerste omhoog, alsof er touwtjes aan zitten waaraan wordt getrokken, de ellebogen gaan iets naar buiten. Je rondt je schouders naar voren af, je borstbeen drukt op je thymus. Je bovenarmen volgen ontspannen, je schouders blijven ontspannen laag (dit is zeer belangrijk). Je handen gaan tot aan schouderhoogte en dan laat je je ellebogen zakken, je onderarmen volgen dan vanzelf en dan pas je handen. Het moet één vloeiende beweging zijn, net als golven in de zee.

Als je armen omhoog gaan dan neem je aarde-energie op via je voeten en je handpalmen. Gaan je armen weer naar beneden dan geef je de energie weer terug naar de aarde. Een constante stroom van energie. Ook tijdens het lopen van Tai Chi is er diezelfde constante stroom.