Avalon-fantasy-gallery 1

Veel plezier in de fantasiewereld van Avalon.

 

 

Varkensboerderij Biggy

De figuren heb ik gekocht bij Ashtown, evenals de steentjes. Veel heb ik zelf gemaakt. De beplanting is kunststof of uit de natuur. Met veel knip en plak werk kom je een heel eind. De zonnebloemen zijn gemaakt van Foam Silk Clay die ik in een mal heb gedrukt. De varkensstal is een kleine bloempot, met openingen, die op de kop is gezet. Het varken krijgt weer vers water. De twee biggetjes hebben het naar hun zin evenals Biggy. De kippen zijn heerlijk aan het scharrelen. Tussen de zonnebloemen zijn nog fazanten te zien. Een egel piept onder de deur door gade geslagen door de hond.

Druivenstampers in wijn makerij

De wijnmakers stampen er lustig op los. Dit speelt zich af aan de binnen kant van een op de kop gezette nok vorst. Boven is de winkel en onder de wijnkelder. Ik heb flessenkurk gebruikt als wijnvat met een knoop er boven op als deksel. De deur, raam, en de tafel zijn zelfgemaakt van hout. De mooie figuren heb ik weer gekocht bij Ashtown evenals een aantal kruiken en de vloertegels.  Bij de waterbak aan de zijkant zijn de wandtegels eerst geschilderd in verschillende kleuren en vervolgens gevernist. Het wijnvat aan de voorkant rechts is een cocktailprikker tonnetje, van hout een bijpassend deksel gemaakt.

Wachttoren

De wachttoren is een oude afvoerbuis van terracotta. Deze buizen zijn zeer geschikt om torens van te maken. Deze buis heb ik op een omgekeerd schaaltje geplakt om wat meer volume onderin te krijgen. Zoals alle dak-nok pannen moeten ze met goede constructie lijm vastgeplakt worden. De Romeinse soldaten staan opwacht. Op de achtergrond huppelen witte konijntjes vrolijk in het rond. De buis vertoond scheuren die zoveel mogelijk in het zicht blijven. De steentjes heb ik er om heen geplakt. De luiken op de eerste verdieping zijn kleine houtjes die ik zo nu en dan scheef heb geplakt voor een vervallen uiterlijk. De uil kijkt verlekkerd naar een muisje. Kleine stukjes mos en takjes als klimop tegen de toren geplakt.

Avalon huis

Dit is een nok vorst op zijn kant gezet, zodat het de buitenkant vormt van het huis. De randen van de dakpan zijn zichtbaar gehouden en daar tussen in heb ik de stenen geplakt. Rechtsonder een kelderraam met rooster. Links moeten ze een stenen trap op naar de voordeur. Deze trap is gemaakt van kurkplaat met steenmotief. Een muis houdt de vrouw met kruiken goed in de gaten. Linksboven zijn de ramen heel simpel gehouden met luikjes en een steen als vensterbank. Het ronde raam is dichtgemetseld. De katjes kijken vol verwondering naar de activiteit van het wassen. Bovenin hebben veel vogels zich genesteld. Door de steentjes op verschillende manieren tegen de muur te plakken ontstaat er een gevarieerd beeld. De binnenkant van de nok vorst is kaal gelaten, dit vind ik een mooi contrast met de voorkant. Binnenkort komt er een diorama waar ik de binnenkant gebruik als kamer in een huis.

Marktplein

De koopman wil zijn overrijpe bananen graag slijten aan de argeloze voorbijganger. De man heeft net een zware tocht door de woestijn achter de rug en wil eigenlijk alleen zijn waterzak weer gevuld hebben. Een gans kijkt wel verlekkert naar de bananen. Als achtergrond heb ik een halve dakpan en een halve afvoerbuis gebruikt. De afvoer buis is op een natuurlijke manier afgebrokkeld. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. De toren ziet er daardoor zeer vervallen uit. Het kraampje heb ik zelf gemaakt door wat kleine latjes en balkjes op elkaar te plakken, een mooi stofje er overheen gedrapeerd en klaar. De kool en de wortels in de mand op de tafel heb ik zelf gemaakt van Foam Silk Clay. De bierflesjes zijn afscherm dopjes waarvan ik de top heb afgesneden en er een stukje rondhout in heb gestoken. En van papier een etiketje gemaakt. De figuren komen weer van Ashtown evenals de dieren.

Timmermanswerkplaats Woody

Er wordt hard gewerkt in de timmermanswerkplaats er vallen dan ook heel wat spaanders. Het wijnvat is bijna klaar. Een timmerman gaat werken op locatie, de hond staat al te kwispelen om mee te gaan. Op zolder schuilt een uil tussen de gereedschapskisten. Heb weer een verscheidenheid aan dieren gebruikt voor de aankleding, deze doen het altijd goed. Weer veel zelfgemaakt van hout. Kastje, zaagbok, kistje en werkbankje o.a. De achterwand is een oude nok vorst. Ik vind deze pannen echt mooi als achterwand. De diorama krijgt hierdoor ook gelijk body.

Melkerij milky

Op de melkboerderij is net gemolken. Het kalf kijkt verlekkerd naar de verse melk. Deze melk gaat echter naar de melk verwerking die gevestigd is in de toren. De volle melkbussen gaan via de takel naar boven. Het egeltje ruikt ook de verse melk. De zwaluw ontbreekt niet op de boerderij, evenals de uil. Deze diorama heb ik stap voor stap vastgelegd in twee workshop filmpjes. Misschien lijkt het jou ook wel leuk om na het zien van de filmpjes aan de slag te gaan. Zou het leuk vinden om dan foto’s te zien van jou diorama. Als je vragen hebt, stel ze gerust aan mij, misschien kan ik ze beantwoorden. Dan leren we ook van elkaar. Ook als je opmerkingen hebt over deze diorama’s ik hoor het graag via mijn blog.

Het Speelparadijs

In dit diorama heb ik veel drijfhout gebruikt. Zoeken naar een stukje hout die de juiste vorm heeft voor het kozijn, drempel, en trap. De klimplanten zijn samengesteld uit verschillende onderdelen. Aandachtig luisteren de dieren naar de jonge doedelzakspeler. De eieren liggen wel heel verleidelijk in het nest. Van al dat spelen word je wel erg moe. In de hoek van de muur en het huis kun je best wel even de ogen dicht doen en schaapjes tellen. Dan slaap je al gauw als een roosje. Met deze spelende kinderen en dieren wordt er al gauw luchtigheid gebracht in deze diorama. Ben er ook zeer tevreden mee.

Kerststal

De diorama’s die ik maak lenen zich uitstekend voor een kerststal. Leuk om te bouwen een stal, hou het simpel ook wat betreft de constructie. Het dak heb ik beplakt met dunne schors. Niks is recht, een beetje zoeken naar de juiste “dakplaat” en zo nu en dan op maat knippen. De achterkant is weer een halve dakpan. Voor de herberg heb ik een oude nok vorst gebruikt. Ik heb op de begane grond wat steentjes geplakt, boven heb ik het eenvoudig gehouden met een raam, uithangbord en een engel. Rondom de voeten van de engel heb ik engelenhaar gebruikt alsof ze op een wolk staat. De ezel staat buiten de stal, er was geen plaatst voor hem. De mensen en de schaapjes komen kijken wat er aan de hand is. De drie wijzen uit het oosten zijn al gearriveerd. Ik heb op het uithangbord de naam “BERNEHIEM” geschilderd. Als niet Fries vind ik dit wel een mooie fantasy-naam i.p.v. Bethlehem.

Huis en haard

Weer eens een interieur gemaakt in een nokvorst. Wilde altijd al een keukentje in oud hollandse stijl maken en aangezien in Fantasy alles mag heb ik ook weer oriëntaalse invloeden gebruikt. De kleuren van de kleding passen perfect bij de kleuren van de tegels. De vrouw is druk aan het spinnen. De man rust even uit van het buitenwerk. De keuken staat vol met voorraad potten, het kooltje komt vers uit de moestuin, op de kachel staat de stoofpot al te sudderen, de kittens spelen op en onder de mat. Met drie katten hebben ze geen last van muizen, de parkieten laten ze met rust. De uien drogen aan de muur. De badkuip is eigenlijk een afwasbak in een andere schaal, ik heb de poten er onder uit gehaald. Deze poten heb ik gebruikt onder het tafelblad. Het aanrechtblad heb ik gemaakt van klei daaronder een houten raamwerk. Wat is er allemaal nog meer zelfgemaakt? o.a. het houten pollepel rekje, schap, wasdroog stok, make up tafeltje, slippers, brood op plankje met broodmes, allerlei borstels, potjes met smeerseltjes, bakje met appels en peren. Ben zelf heel erg tevreden over het kacheltje. Plastic buis als basis. Deurtje is ook van plastic met een spelde knop. Het blad is van hout met spijkertjes aan de zijkant en daar dan om heen een ijzerdraad. De kachelpijp is een plastic handgreep. De bocht die er afgezaagd is heb ik aan de buitenkant gebruikt. Margreet heeft de wollen onderbroek en hemd gehaakt, plastic binddraad als wasknijpers.

Vissers

Ik vind de vissers figuren van Ashtown wel mooi voor een diorama. De consequentie was dus dat er op de diorama water moest komen, geen echt water natuurlijk. Vond het een hele uitdaging. Ik ben er tevreden over, het kan natuurlijk altijd beter, maar ook hier geldt de Fantasy gedachte. Een soort gelijke steiger had ik ook al in een eerder diorama gemaakt nu alleen met rechte steigerplanken er boven op. Al het verticale hout is goed aangetast door het water. Het huis heeft uiteindelijk een plat dak gekregen waar de vissen gepekeld en gedroogd worden. Zwanen, eendjes, ganzen en een kikker zijn de water liefhebbers. Op één van de foto’s met de visser is het net of deze vleugels heeft gekregen. Ik zag dit pas nadat ik de foto gemaakt had. Een kat zit verlekkerd te kijken naar de vissen in de mand. Krijg ik een visje of mag ik zelfbediening toepassen?

11 ELF

Deze diorama is ontstaan doordat ik stukken nokvorst over gehouden had. Wie wat bewaard heeft wat. Na heel wat heen en weer geschuif ontstond er een ‘HOBBIT HUIS’. Aangezien ik geen hobbit figuren heb maar look-a-like elfjes, is het eigenlijk een elf huis. Ik heb het huis nummer 11 gegeven, leuke combinatie vind ik. ’11 ELF’. Het geheel is ‘FAIRY’ achtig, mede door de dieren en de planten. Aan de zijkant heb ik een gedeelte van een kleine bloempot gebruikt voor het dak boven het raam. De gele steentjes onderaan komen uit de tuin. Aan de andere kant van het huis daar zit achter het kastje de batterijhouder voor het licht in de woning. Het blijft een beetje donker in het huis wat de sfeer alleen maar meer ten goede komt. De plantjes heb ik zelf samengesteld uit verschillende kunst bloemen die je kunt kopen in het tuincentrum. De leuke paddenstoelen komen van Ashtown. De volgende voorwerpen in het huis heb ik zelf gemaakt: tafel, stoel, kast, potten en kruiken, theepot en brood. De elfjes op het bankje voeren de kat met een visje. Een andere kat kijkt verlekkerd toe. De kipjes scharrelen lekker rond. Er is ook nog ergens een ratje. Er zijn in totaal 21 dieren in deze diorama verwerkt.

Taverne

“In de hemel is geen bier daarom drinken wij het hier” , een bekend liedje gezongen door Dorus. Veel mensen kennen het nog wel, zekers als je een “bepaalde leeftijd” hebt. Ik vind het een mooie titel voor mijn nieuwe diorama. Ik gebruik hem echter niet als titel, die is geworden taverne. In de oude spelling met 1 e. Taverne omhelst veel dingen o.a. kroeg, herberg, eterij, vandaar dat ik het woord taverne gebruik. Dit keer een brede nokvorst en 9 cm figuren gebruikt, (het is de set “het laatste avondmaal”), hierdoor ontstond er een grotere ruimte waar ik 10 figuren in kwijt kon. Drie figuren heb ik niet gebruikt. In de bierkelder staan redelijk wat biertonnen. Alle biertonnen heb ik zelf gedraaid op mijn hout draaibankje. Eten, drinken en het laatste nieuws uitwisselen, dat zijn de bezigheden in de taverne. De tafels zijn zelf gemaakt evenals het zwarte hek langs het trapgat. Het brood en het fruit heb ik gemaakt van fimo klei. Uit een appel komt een worm. Op de voorraad tafel staat ook een zelf gedraaide drinkbeker. De zelf gemaakte restant van de vette vis vind ik wel geslaagd. Ik heb in deze diorama ook de nieuwe steentjes gebruikt die Ashtown  nu in het assortiment heeft. Geniet van het kijken en droom maar lekker weg.

Home witch home

Als ik een mooie aparte nokvorst tegen kom dan moet ik die kopen en er wat moois van maken. Mijn fantasie slaat dan ook op hol. En als ik dan ook nog een heks krijg van een vriendin dan is het thema al snel gemaakt voor mijn nieuwste diorama. Dit thema zal niet iedereen aanspreken en dat geeft ook niet. Een kunstenaar wil zich ook ontwikkelen. Ik heb de buiten- en de binnenkant gebruikt van de nokvorst. De kalkoenen in het hok heb ik opnieuw geschilderd evenals de kat. De rest van de dieren heb ik zelfgemaakt. De vleermuizen zijn gemaakt van fimoklei en ijzerdraad met zijdestof er om heen, dit alles natuurlijk geschilderd. Nadat ik de slang geschilderd had vond ik hem griezelig echt, ik ben er nu wel aangewend. De aankleding aan de buitenkant van het huis heb ik zo donker mogelijk gehouden wat mooi aansluit bij de zwarte kleur van deze nokvorst. Dit keer heb ik geen steentjes geplakt ik vond het hier niet goed bijpassen. Aan de onderkant heb ik een stuk van mijn oude riem geplakt. Verder heb ik gebruikt een stuk touw en wat stukken hout en een paar dakpannetjes. De schoorsteen is van plastiek buis beplakt met klei. De drie bomen waar de vleermuizen in hangen zijn takken van onze stoofperenboom. Een mooie beestenbende is het hier geworden in het donkere bos. Daar wil je niet alleen lopen en zeker niet ’s nachts. In het heksenhuis is de heks bezig om een gezond appeltje te vergiftigen. (zij heeft stiekem een hapje genomen) In het grote heksenboek staat een recept hiervoor. Er hangen allerlei soorten kruiden en takjes te drogen die nodig zijn voor alle recepten. De haard heb ik eenvoudig gehouden, de zijkanten zijn kurkplaten met steenmotief. Leuk om alle potjes en kruiken te verzamelen. Ze zijn o.a. van klei gemaakt of gedraaid van hout of het is een plastic dopje. Het is een gezellig rommeltje geworden in huis. De tafel en stoel zijn op elkaar geplakte stenen. De boeken op de plank (gedroogde zwam) zijn gemaakt van papier en de kaft van een lapje van een waxcoat. Het boek op de tafel is van hout met waxcoat kaft.

Casa Vega

Diorama nr. 15. Ik heb deze dio Casa Vega genoemd. Casa is huis en vega komt van vegen. De man veegt iedere dag de stoep en de ganzenhoedster komt elke dag op hetzelfde tijdstip langs. Op dat moment speelt de zoon op de panfluit een deuntje en dat lokt de jager met hond weer naar het huis. De grote trap is gemaakt van steenmotief kurk, tussen het steenmotief  heb ik fijn grind gelijmd. Om de zijkanten dicht te krijgen heb ik gedroogde boomschors gebruikt en dit heb ik doorgezet aan de onderkant bij de nokvorst. De kleinere gaatjes kun je dan weer opvullen met groen. Bij deze dio ligt de nadruk op het balkon, deze heb ik gemaakt door verschillende stukjes hout aan elkaar te lijmen. De deuren en luiken zijn weer zelf gemaakt. De klimplanten zijn van kunststof, in de rechter klimplant heb ik roosjes gelijmd en in de middelste klimplant heb ik bloemtrosjes [van fimo klei gemaakt] gehangen. Overal weer wat dieren neergezet. De bloemen in de pompoen zijn gedroogde bloemen en geschilderd, ooit eens een keer gekocht op een poppen- en miniatuur beurs. Doordat ik hier ook een zwarte nokvorst heb gebruikt heeft zo’n tafereel gelijk een hele andere uitstraling. Ik ben er weer helemaal blij mee, hopelijk genieten jullie net zoveel van het kijken als ik van het bouwen heb gedaan.

© 2017 AVALON | Natuurlijk Genieten