De Tuin

Onze tuin is het resultaat van jarenlang tuinieren. Menig stukje grond is letterlijk op de schop gegaan. De tuin is niet aan mode onderhevig geweest, alleen maar aan onze gevoelens. We zijn blij met het resultaat en nog steeds is er werk in uitvoering, gelukkig maar. Wij ontwikkelen ons en de tuin groeit mee.

Wat is er zoal te zien?

  • Een folie kas waarin in de zomer de tomaten, augurken, komkommers en de paprika’s groeien en bloeien en vruchten geven.
  • Een boomgaard met o.a. appel, peer, kers en kweepeer. In het voorjaar bloeien rond de stammetjes blauwe druifjes.
  • De rozentuin die als een geheime tuin verborgen is achter de schuur. Tussen de rozen veel bloeiende planten van het vroege voorjaar tot de herfst. Plekjes om te zitten in de zon of schaduw.
  • Tuin met cottage uitstraling met een uitbundige kleurrijke bloemenborders. In deze border staan in het voorjaar al diversen bollen in de bloei.
  • De stilte tuin. Deze tuin heeft een Aziatische uitstraling waarin rust en sereniteit de boventoon voert. Ervaar eens de stilte in de meditatie hut.
  • Een “parkje” met een verscheidenheid aan heesters en bomen.

De moestuin

Voor het ontwerp van onze moestuin waren we aanvankelijk geïnspireerd door de Victoriaanse tuinen in Engeland. Vier vlakken waar we afwisselend onze groenten verbouwen. Voor Margreet´s passie voor tomaten kwam er al gauw een kas, later gevolgd door een folietunnel. Vooral in de tunnel voelen de tomaten zich prima, Margreet had ondertussen 20 soorten. Maar ook komkommers, augurken, paprika’s, pepers, kousenband en pompoenen doen het daarin nog goed.

Het blijft een uitdaging om op de arme veengrond een goede oogst te krijgen, vooral omdat we geen kunstmest gebruiken. Dus slepen we elk jaar vrachten (biologische) mest en moestuin grond aan.

Ook probeerden we steeds meer oudere gewassen en rassen uit. Snijbiet, raapstelen, snijmoes en pastinaken, boomspinazie en kardoen.

In 2018 hebben we een groot gedeelte van de moestuin met landbouwplastic bedekt. We wilde niet meer zo’n grote moestuin bewerken. We eten nog genoeg uit de tuin. Wat we gaan doen met die ruimte weten we nog niet precies. Eerst maar de andere projecten klaar maken en dan zien we wel weer.

© 2017 AVALON | Natuurlijk Genieten