DIORAMA’S IN LEMMER

Peter van Woudenberg exposeert diorama ’s in de Bibliotheek van Lemmer.

Over wat diorama ’s precies zijn en hoe hij erdoor gefascineerd is geraakt vertelt Peter het volgende:

“sinds mijn jeugd doe ik aan modelbouw. Een trein en racebaan waren al gauw prominent aanwezig in mijn jongenskamer en was ik bezig met vliegtuig en voertuig ‘plakken’. Waar mijn interesse vooral naar uitging was de scenery of de aankleding. Ik bewaarde van alles van de grote mensenwereld wat ik mogelijk zou kunnen gebruiken in de miniatuurwereld. Ik wilde de grote wereld zo goed mogelijk nabootsen in het klein. Soms klopten de verhoudingen niet helemaal, maar dat kon me niet schelen. Aan mijn fantasie wilde ik geen grenzen stellen.Ook gooide ik niks weg voordat ik het eerst grondig had onderzocht met een aantal vragen in mijn hoofd, zoals: ‘wat stelt het voor in de kleine wereld?’ en ‘wat kan ik hier mee bouwen?’ Niet dat ik alles gebruikt heb maar je weet maar nooit. In mijn la liggen nog steeds spullen van 45 jaar geleden. En dat komt goed uit, zoals zal blijken.

Zo’n twee jaar geleden kwam ik op Internet een foto tegen van een nokvorst die beplakt was met echte mini steentjes zodat het geheel op een huisgevel lijkt. Ik was direct gecharmeerd van dit tafereel. Binnen de kortste keren was ik zelf aan het ‘steentjes plakken’. Het resultaat is nu in de Bieb te zien. Het is één en al aankleding en tijdens het maken voelde ik mij onmiddellijk in mijn element. Ik werd niet belemmerd door ‘zo hoort het niet’ en ‘dat kan niet.’ Ik was zeer verbaasd dat je met een paar steentjes en wat stukjes hout de illusie kan wekken dat er een huis staat.Veel bewaarde onderdelen van toen komen nu van pas, omdat ze de goede maat blijken te hebben.

Een diorama is niet in een paar weken af. De grote lijnen heb ik wel in mijn hoofd en gaandeweg het werkproces komt het geheel tot stand.De figuren koop ik kant en klaar, veel maak ik ook zelf, zoals deuren en tafels. De diorama’s hebben een gemoedelijke en Mediterrane uitstraling. De kleur van de nokvorst past hier goed bij en door het gewicht ervan voelt een diorama zwaar aan, het staat ook als een huis. Naderhand heb ik ook stukken van een dakpan, een bloempot en afvoerbuis gebruikt voor het na-bootsen van een gevel.

Allerlei ideeën zitten nog in mijn hoofd en ooit zullen die te zien zijn in een diorama. Ik hoop dat de mensen met plezier naar de diorama ’s kijken net zoals ik en zich laten verwonderen over wat er allemaal in te zien en te ontdekken valt.”

Tentoonstelling:     30 maart t/m 22 mei 2019

Ontmoet en groet: 30 maart van 10.30 u tot 12.30 u

Bibliotheek Lemmer  Albert Koopmanstraat 7 8531 HC LEMMER

maandag t/m donderdag 14.00 u – 17.30 u

vrijdag 14.00 u – 20.00 u                          

zaterdag 10.00 u – 13.00 u